dilluns, 6 de juliol del 2009

L'educació a Finlàndia (Suomi IV)



Recentment aprovada la nova llei d'educació de Catalunya, amb la que la majoria d'educadors catalans estan en contra i de la que no podem parlar perquè encara no hem llegit, parlarem de l'educació de Finlàndia, de la que, una vegada més, hauriem d'aprendre moltes coses.

Per començar, totes les escoles són públiques i tots els alumnes, sense excepció, tenen l'escola completament gratuïta, com així també tots els llibres didàctics, tot el material, el dinar i el transport si viuen a més de 5 kms. de l'escola. Tenint en compte també que la baixa maternal allà pot arribar fins als tres anys amb el 100% del sou, n'hi ha per plantejar-s'ho...

Curiosament, al contrari del que pugui semblar, l'èxit escolar té un índex molt elevat i, en part, es deu a que els mestres tenen una educació de gran nivell i estan molt ben considerats socialment (vegeu les estadístiques a la web d' "Statistics Finland" (l'equivalent a l'"Idescat"), clickant aquí).
Per si tot això no fós poc, si vas a la universitat, cobres un sou que en cap cas es tracta d'un crèdit a retornar amb interessos.
Fascinant i motivador, no creieu?