dimarts, 9 d’abril del 2013

Art Contemporani rodant en un autobús (Scotland IV)


Quan ja començava a preocupar-me per la salut de l'art contemporani del centre d'Edimburg, em topo de cara, al bell mig de la plaça Grassmarket, amb un cridaner autobús de colors, aparcat en un visible lloc de la plaça.

L'autobús en qüestió no era publicitari sinó que es tractava d'una galeria ambulant, The Travelling Gallery, una iniciativa de l'ajuntament d'Edimburg, Creative Scotland i una fundació privada. L'interior de l'autobús estava perfectament equipat -i emmoquetat- com si es tractés d'una sala estable d'art, igual que qualsevol altra.

La sala d'exposicions mòbil contenia peces d'art de diferents formats: escultura, collage, fotografia i vídeo. La lluminositat era més que correcta i el so dels vídeos perfectament vàlid. El lloc fins i tot tenia espais per l'emmagatzematge de petites eines, pròpies del muntatge d'exposicions. 

Les obres en qüestió exhibides eren de diferents artistes i la temàtica era variada. L'element que tenien tots ells en comú era que tots usaven materials que recordaven a l'infantesa: còmics, caixes de cereals, dibuixos infantils o joguines. Per contra, una de les obres que vaig trobar més impactants, era una que usava un material de màrqueting d'un establiment comercial: "Climate-Change", d'Ellie Harrison: una petita obra-objecte que t'obliga a reflexionar sobre els efectes del consumisme i el capitalisme sobre les conseqüències del canvi climàtic.

El bus de l'art es desplaça per ciutats, zones rurals i per diferents escoles. Una idea aparentment senzilla però molt eficaç per arribar al gran públic i, a més, d'una forma planera i directa. 

Novament, un altre cas d'exposició artística, amb un format divertit i mostrat amb enginy.

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Quina idea més original, i saps com anava la programació? Eren tots artistes locals?

Eva Jove ha dit...

Sí Enric, els artistes eren locals. Efectivament, una bona iniciativa. Gràcies pel teu comentari! :)

ANC ha dit...

Interessant inciativa aquesta d'apropar l'art a aquelles persones que per diferent motiu no tenen la possibilitat d'anar als museus

Eva Jove ha dit...

Hola ANC,

Certament, una manera molt efectiva d'atansar l'art contemporani a tothom i, alhora, una manera de donar visibilitat als nous artistes amb una professional i simpàtica proposta, que, sens dubte, trenca amb les encotillades i, a vegades, elitistes parets de galeries i museus.

L'art hauria de ser així: accessible i sempre a mà.

Moltes gràcies per llegir Cabrablog, :)

joan ha dit...

s'ha de pagar per entrar?....

Eva Jove ha dit...

No, Joan. L'accés a "Art in a Bus" és totalment lliure i també hi pots estar el temps que creguis necessari. Els tríptics en paper que s'ofereixen també són gratuïts.
L'espai, tot i que limitat, està perfectament condicionat, talment fos una galeria convencional, de qualsevol carrer.
Interessat en el projecte?

Jordi Costa Plaza ha dit...

Perdò per la tardança, moltes idees d'Europa, un pas per endavant d'aquí, caldria promoura-ho ! Salutacions !

Eva Jove ha dit...

Benvolgut Jordi,

Primer de tot, moltes gràcies pel teu comentari.

Sempre hi ha alguna cosa pel món que podríem implantar fàcilment aquí, que no ens costaria massa i amb la que milloraríem notablement l'exercici artístic de casa nostra. Quina llàstima que siguem tant creatius i ens vegem coartats per ferotges polítiques econòmiques sense sentit.

M'alegro que continuïs llegint Cabrablog. Ja parlarem del teu blog! :)

Fins aviat!