diumenge, 19 de maig del 2013

La nit màgica dels museus



Un any més, per fortuna, ha tornat La Nit dels Museus a l'àrea metropolitana de Barcelona i en alguns punts de Catalunya.
Si bé és cert que la majoria de museus són gratuïts el primer diumenge de cada mes i en d'altres ocasions anuals que cada museu decideix, el que fa únic i tant especial aquest dia és el factor nocturnitat. Tot i que els espais estan perfectament il·luminats i amb els serveis funcionant amb normalitat, com si fos un matí qualsevol, el petit canvi horari ofereix un atractiu plus a la visita que la converteix en un èxit rotund.

Enguany, La Nit dels Museus ha vingut acompanyada d'una encertada presència a les xarxes socials: d'una banda el concurs de fotografia a Twitter i a Instagram sota el hashtag #bcnesmuseu i, d'altra banda, la senzilla aplicació per a mòbils.

A més de fomentar la participació ciutadana i com sol ser habitual, la jornada (o "vesprada") ve carregada d'activitats a arreu i, en molts casos, l'ocasió s'allarga durant tot el cap de setmana, fent que l'elecció de museu a visitar sigui realment difícil però convidant veritablement a gaudir-ne a tota la població.

Particularment, em solc decantar per algun espai nou i que ofereixi quelcom més que obrir les seves portes gratuïtament. Per aquest motiu, doncs, enguany m'he inclinat pel Museu Europeu d'Art Modern. Han ofert un esplèndid concert a la sala millor conservada del Palau Gomis -l'acústica era genial- i un improvisat servei de bar dins de la sala del concert, que han fet passar una amena vetllada. El museu ha estat ple de gom a gom fins l'hora de tancar i era complicat veure amb comoditat les peces (Gargallo, Smith, Subirachs, Juli González, Apel·les Fenosa, Blay, Llimona,... ) o llegir -ne els seus plafons.

Malgrat ser avui la nit europea dels museus (i coincidint amb el Dia Internacional dels Museus), les diferents ciutats europees ofereixen, a part, la seva pròpia nit dels museus amb el què et pots trobar meravelloses i màgiques nits d'art i estels, qualsevol mes de l'any.

Els darrers anys, degut a la crisi, sempre penso que serà el darrer any que es podrà fer i que ho podrem gaudir. Però quan veig el ple que està (hi havia llargues cues a varis museus), les dades de visitants i les imatges de l'endemà, entenc el què ens fa forts com a comunitat i em sento orgullosa d'una societat civil que, des de baix i lliurement, aposta pel coneixement, l'amplitud de mires, l'educació i la cultura. 

Tots som museu, tots som cultura; Que no ens ho preguin.
(Mini manifest a favor de la cultura)

(Imatge de l'entrada: Homenatge a Chagall, Pau Gargallo,Museu Europeu d'Art Modern. Eva Jove. Clica-la per fer-la més gran)

4 comentaris:

Teresa Soldevila ha dit...

Gràcies per la bona valoració. Coincideixo totalment amb que la Nit dels museus és molt dinàmica i plena de bones energies. Darrera de tot, per a que tot surti bé, hi ha un gran esforç per part dels equips humans dels museus, que sovint els visitants no en són conscients. Esperem que puguem celebrar-ne properes edicions

Eva Jove ha dit...

Benvolguda Teresa,

Primer de tot, moltes gràcies per haver entrat al Cabrablog i, a més, haver-hi deixat el teu comentari.

Crec que La Nit dels Museus és una clara aposta de la ciutadania per la cultura i l'oci educatiu de qualitat. Espero que els creixents resultats (el Museu de l'Hospitalet en duplicava els seus visitants, per citar només un exemple) facin veure que cal continuar tant amb aquesta iniciativa com amb tantes d'altres que es programen.

Jo mateixa, al matí, publicava un missatge de suport dirigit a tots els professionals que aquest cap de setmana han treballat intensament perquè la resta en puguem gaudir. Els què organitzem activitats, sabem l'esforç que representa, :)

Mercès de nou i a seguir (malgrat tot...),
Cabrablog

ANC ha dit...

Gràcies, com sempre, per apropar-nos la cultura i descobrir-nos aquests esdeveniments a aquells, que si no fos per blogs com el teu, ens passarien desapercebuts.

Comentes la teva inquietud respecte a la supervivència d'aquesta iniciativa però precisament és en temps de crisi on haurien d'aflorar idees com aquesta per fer pujar la gent al tren de la cultura; si a més van acompanyades d'èxit de concurrència aquest fet hauria de donar validesa, vigència i continuïtat a aquestes iniciatives.

Eva Jove ha dit...

Benvolgut ANC,

Com sempre, gràcies pel teu comentari al blog.

Aquest és un dels objectius de Cabrablog: donar a conèixer patrimoni, museus i cultura i fer-ho d'una manera planera. Per sort, disposem de molts blogs actius de cultura i molt millors que Cabrablog!

Crec que amb La Nit dels Museus queda ben demostrat que la societat apostem per aquest tipus d'oci (i no un altre, de més polèmic, com opcions que s'han descartat darrerament, per fortuna), per tant, ja fa temps que hem pujat al tren de la cultura i que el què ens cal són més parades.

La Cultura està en hores baixes econòmicament parlant però és un consol pensar que sempre ha comptat amb idees creatives i amb públic que li dóna suport.

Fins al proper post! :)