diumenge, 27 de març del 2011

Ets un músic? I català?


La fira del llibre de Frankfurt va obrir la caixa dels trons amb la discussió de quins llibres, literatura i escriptors eren catalans: els escriptors catalans que només escrivien en català, els que ho feien en castellà, estrangers escrivint en català...

Extrapolo avui la polèmica als grups de música i cantants: quins grups són catalans? Només Els Amics de les Arts, Antònia Font, Els Manel i Els Rafel? Es consideren catalans els que viuen i treballen aquí, com va dir Pujol? Són catalans els grups i cantants que ho fan en castellà o anglès? Pastora, Beth (cantant en anglès), Nordkapp,... Hi ha categories de "catalanitat", on, per exemple, els grups de darrera generació són de categoria 1?


És necessària l'etiqueta, quan, segurament, ells només volen fer música, deixant de banda la càrrega política de l'etiqueta?

2 comentaris:

joan ha dit...

brots verds......, mentre no hi hagi una quantitat molt gran de grups que fan la majoria de la seva producció en català (trigarem molt a que pugui ser així), mentre no hi hagi molts consumidors de música en català (dins i fora dels països catalans, sobretot a fora), no serà rendible produïr música en català, per tant no ens hem d'amoïnar, ni tampoc sobreprotegir als grups catalans...... per tant, de moment només trobo brots verds a la cultura catalana, o millor dit, a la cultura en català, per cert, algun dia explicaré l'origen del terme català!.

Eva Jove ha dit...

Jo hi veig fruits, fruits clarament madurats. És un pas més.
D'altra banda, però, l'etiqueta no m'agrada massa i em sembla, en alguns casos, fins i tot, discriminatòria per rebre subvencions o participar en determinats esdeveniments.