dimecres, 15 de juny del 2011

Il Duomo, més que una catedral


Qui es pensi que Il Duomo és només la catedral de Milà, està equivocat. No només és -externament- una magnífica obra de marqueteria marmòria sinó que és l’autèntic centre neuràlgic i la marca de la ciutat. Per comprovar-ho, només cal veure els diaris de les darreres setmanes: Contador, amb el trofeu d’Il Giro i Il Duomo com a colofó de fons. Un trofeu, per cert, que ha estat exhibit al Museu del Novecento (http://www.museodelnovecento.org/), situat a la mateixa plaça i que alguns hem pogut tocar abans que el propi ciclista. Manifestacions i performances artístiques apareixen publicades, sempre, amb Il Duomo com a decorat. Amb les eleccions ja passades, on Berlusconi ha perdut un dels seus principals trons, els alcaldables s’entossudien en aparèixer per la televisió amb la catedral de fons. Fins i tot, conscients del seu ressò, la capseta arquitectònica serveix de plafó per publicitar-hi les properes estrenes de cinema.
Il Duomo i la seva plaça s’entesten en esdevenir una Tour Eiffel, un Big Ben o un Gaudí de la ciutat; Una ciutat planera, que malgrat tenir moltes bicis, molts tramvies i ser fantàstica per fer a peu, els rics segueixen aparcant a la mateixa plaça els seus cotxes amb xofer quan van a visitar-lo a ell i al Palazzo Reale... Ells no són turistes qualsevols, ells no s’hi fan fotografies.

(Fotografia: Eva Jove) 

2 comentaris:

joan ha dit...

A qui va dirigida la crítica?.... als rics per ser rics, o per deixar el cotxe al mig per sortir a les fotos?......, no conec It`laia, però d'aquí poc faré un llarc itinerari per tot el país, potser serà l'any vinent!... un parell de mesos de desconexió tot fent una recerca artística.....

Eva Jove ha dit...

Recerca artística? Um, parlem-ne!