diumenge, 7 de juny del 2009

Líquids per combatre el fred (Suomi, III)


Arriba l'estiu i les nostres neveres s'omplen de múltiples líquids i beuratges per combatre les altes temperatures. A l'hivern potser mengem més sopes i forts plats de "cullera", pel fred, però no es beu tant de líquid. Potser tots pensem en l'alcohol d'alta graduació, per combatre el fred. Als països nòrdics, en canvi, a banda del menjar sòlid i l'alcohol, tenen una gran infinitat de begudes que prenen tot l'any i que extreuen dels fruits que tenen en els seus frondosos boscos. Així, al matí, prenen uns cereals, quasi liquats, a mode de sopa calenta. En sopes, en tenen una de blanca -boníssima- de porro i trossets de peix blanc, que pot anar acompanyada de la fresca i boníssima aigua natural o bé d'una beguda sense alcohol anomenada: "kotikalja", una beguda dolça feta amb aigua, sucre, llevat i malta.
I si ens comencem a fixar en la varietat de begudes amb alcohol, deixant a part el "salmiakki" -d'extracte d'arrel de regalèsia-, aquestes passen pel licor de mora groga, licor d'aranyons blaus, licor d'aranyons vermells o el licor de grosella o sucs de gerds...
Ja teniu un altre motiu per visitar Finlàndia...

2 comentaris:

joan ha dit...

fa uns quants anys vaig anar a finlandia, a tako buori, a uns 70 km de helsinki....., desgraciadament no vaig tastar aquestes vegudes...., potser si torno un altre vegada ho tindré present!.....

Eva Jove ha dit...

Doncs et recomano altament la revisita a Finlàndia per un doble motiu: a) Suomi és un país de múltiples i interessants referències i b) gaudir de la gastronomia de cada país/regió sempre aporta una satisfacció, coneixement i bons moments.