El blog de propostes culturals de dones, de projectes museogràfics petits i de museologia de comarques
diumenge, 25 de desembre del 2011
diumenge, 20 de novembre del 2011
Els quatre grans de Cal Eril
Transparents i nus. Com estirats a la platja, com estirats sobre la gespa. Són, el què es veu. Són un càlid mantell de poesia musicada. Sonen lletres de Pere Quart. Sonen lletres de tacte humà, intimíssimes, d'aquest món. De Vol i de Dol. De suggerents, amb referències al mar i també sobre la mort, sense pors.
L'energia brolla quan toquen i, per si fos poc, entre cançó i cançó, ens deleixen amb rajos desbordants d'imaginació, somriures i exposició de principis. De nou, sense pors.
Són bells, de l'aparent senzillesa amb la que semblen fer-ho tot. La valentia i les creences els faran volar i arribar lluny. Olor a rostolls per sempre més!
diumenge, 6 de novembre del 2011
Tívoli, més que uns jardins de diversió (Copenhaguen VIII)
Un dinar en un dels millors i cèntrics restaurants de noodles, va despertar el meu interès. Tenia dues portes d'entrada: una donava al cèntric carrer i l'altra al parc Tívoli.
Els crits continuats, a diari, de la gent que estava a l'atracció més moderna i demandada, em feien mirar-hi tots els dies que passava per allà. Aquesta és una de les seva primeres curiositats: ets al cor de la ciutat i tens un gran parc, que ocupa tota una manzana, situat al costat dels més grans museus de la capital: el modern Danish Design Center, la sumptuosa Glyptotek i el famós Museu Nacional de Dinamarca.
A l'estiu l'activitat és frenètica i un dia que hi havia concerts programats, vàrem decidir pagar per retrocedir en el passat i endinsar-nos en el parc d'estètica dels anys setanta.
Després de l'impacte visual inicial, de seguida ho vaig tenir clar: a banda d'un preciós passeig ple de vegetació, les atraccions més punteres, -però també les més tradicionals-, Tívoli resultava ser un lloc d'esbarjo familiar, acolorit, ple de festa i pomes amb caramel per llepar.
És tan gran que combina les crispetes i els cotons de sucre en un pal, amb els clàssics smorrebrods del Groften, les fonts d'aigua més horteres, l'artesania i el disseny del nord, les decoracions del món més kitschs, sucs i cafès de disseny, el teatre a l'aire lliure més avantguardista, els concerts més estripats, amb els restaurants amb estrelles Michelin, deixebles del mateix Ferran Adrià. Lavanda, terra mullada per la pluja i bombons de xocolata perfumen la nit en els jardins més vibrants del centre de la ciutat...
(Fotografia: Eva Jove)
dimarts, 1 de novembre del 2011
Un Banksy català
Fa uns mesos vaig descobrir a Aryz, un artista graffiter. Volia fotografiar uns graffitis seus, de gran format, d'un espai i ja els han començat a tapar, pintant per sobre.
M'ha dolgut perquè sabia que això passaria. Havien netejat i tallat les herbes que envolten l'espai, darrerament ocupat, on hi havia foc i roba estesa. Imagino que recuperaran l'espai per a un nou ús. L'espai és una antiga fàbrica del sector tèxtil abandonada, de maons de color gris. Aryz -i d'altres graffiters- l'havia embellit amb els seus personatges gegants de color verd i rosat. L'única capa de pintura fresca deixa entreveure, encara, alguns dels dibuixos. Si fos pintura a l'aigua potser encara estaríem a temps de retirar-la.
Jo voldria tenir algun d'aquests dibuixos a casa però sembla que no són del gust del nou propietari de l'espai. Un art vist sovint com quasi clandestí i heretge que, tot i la seva evolució, segueix essent relegat a espais considerats marginals.
Aryz, volem veure més obra teva i, sobretot ara, més crítica social. Llàstima que no hi hagi acords de col·laboració per poder disposar d'espais on poder exposar aquesta disciplina i que només puguem explicar l'imminent desaparició d'obres.
(Fotografia: Eva Jove)
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons
dissabte, 29 d’octubre del 2011
Suècia: modernitat pionera contemporània.
Suècia, un país espartà i aficionat a envaïr els pobles veïns, ha sabut reformar-se i reconstruïr-se, esdevenint un dels països més moderns, tolerants i actius culturalment de la zona nòrdica d'Europa.
El Festival de Mälmo és un clar exemple del tarannà actual del país: cosmopolita, integrador, vibrant, de clima fred, però realment molt animat. Amb un extens programa de música i dansa, la ciutat acull milers de visitants que, per uns dies, busquen diversió i bon menjar, a parts iguals. Durant varis dies s'ofereixen una gran varietat de concerts i activitats paral·leles de forma gratuïta, regades amb molt d'art: performances i escultures a diferents racons del centre històric de la ciutat.
diumenge, 23 d’octubre del 2011
República independent de Christiania (Copenhaguen VII)
Nascuda inicialment com a àrea okupa i hippie, plena d'activitats i moviments socials, s'ha convertit, avui en dia, en un reducte alegal, fora de tota norma cívica, ètica i urbana.
Arran d'aquesta llibertat costumista autoproclamada, el mercat d'herbes, herbetes i derivats, és l'activitat primordial de la zona. Una zona trista i degradada, absent de fites, que viu fora de la societat, sense lleis externes, però que prohibeix fer fotografies als forans. Uns forans que cada vegada són més, atrets per diferents motivacions i que, si els plau, poden comprar una publicació sobre el barri (mitjançant una transacció comercial tradicional), en el carrer de botigues més cèntric de la ciutat.
Alguns negocis de primeres necessitats s'han instal·lat en els carrers encerclats per les prohibicions. No sé si pagaran impostos o cumpliran amb les normatives de seguretat i higiène.
Sembla que properament, l'ajuntament de la capital i els gestors de la zona, intentaran arribar a un acord per poder fer un ús modern, eficaç i més fructífer per a tots.
(Fotografia: Eva Jove)
diumenge, 11 de setembre del 2011
Arqueologia urbana de qualitat (Copenhaguen VI)
*"The Wall" són unes cabines instal·lades en quatre punts de la ciutat on s'està excavant, a mode de micromuseu portàtil. Són una barreja d'espai expositiu -amb història i objectes reals- i amb una part multimèdia, on es poden veure imatges de la ciutat o enviarte-les per correu electrònic.
(feu click sobre la imatge per veure-la més gran. Fotografia: Eva Jove)
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons
dimecres, 31 d’agost del 2011
Vikings a Roskilde!
Un cop arribats, des de l’estació estant, és fàcil orientar-se: el terreny natural té una suau pendent que condueix al mar. Caminant entre espais verds i torres que recorden a les villes victorianes, arribem al fiord i veiem el museu de vaixells Vikings de seguida. Un museu relativament recent i pioner a Europa en el seu camp. El formen dos edificis diferenciats: l’edifici de vidre i ciment, sobre el mar, que allotja els vaixells vikings originals (i la raó de ser del museu, en el lloc in-situ de la troballa) i l’àrea exterior, construïda de fusta, amb tallers artesanals, serveis i molls per altres embarcacions. Sabia que el museu m’agradaria però no imaginava que m’impactés tant i que resultés ser un dels millors i més complets museus de la zona (inclosa la botiga, amb bon material artesà i d’exquisit disseny). L’edifici, a més dels vaixells, inclou zona expositiva, en la que, una part destacada, es destina a donar a conèixer les vicissituds del viatge realitzat, fins a Dublín, amb una reconstrucció d’un vaixell viking. En el complex annex, podreu menjar, fer una volta en vaixell, veure les eines i la construcció –real- d’embarcacions, de cordatge, nusos i aprendre sobre la navegació vikinga i tots els seus temes relacionats. La zona inclou una fantàstica -i imprescindible!- part dedicada a la metodologia de treball de l’Arqueologia Subaquàtica.
Arqueologia experimental i un bon contingut teòric, a parts iguals. Tota una experiència vikinga que cal reviure!
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons
dimarts, 30 d’agost del 2011
Titanic, l’exposició que continua navegant (Copenhagen V)
diumenge, 28 d’agost del 2011
Una ciutat imperfecta (Copenhagen IV)
dimecres, 17 d’agost del 2011
El cogombre nacional (Copenhagen III)
No en diuen dieta mediterrània però està clar que la practiquen.
diumenge, 14 d’agost del 2011
Les bicicletes són només pels adults (Copenhagen II)
dijous, 11 d’agost del 2011
Copenhagen, una ciutat d’aigües (Copenhagen, I)
dimecres, 3 d’agost del 2011
Bergamo Alto, la ciutat que surt de la terra
Errada és l’etiqueta de “Medieval” que es penja a la ciutat de Bergamo Alto. D’orígen romà, és un llogarret elevat, amb un gran eclecticisme d’estils arquitectònics. Un autèntic paradís per estudiants d’arquitectura, tant per haver-hi edificis de totes les èpoques, com pel reaprotifament que es fa d’aquests. En aquest sentit, seria com una Tarragona, però més compactada i turística. És com si haguessin agafat construccions de diferents segles, els haguessin ficat en una coctelera, barregessin fort i en sortís aquesta meravella, a mode de “Tetris” arquitectònic.
Carrerons de pedra, esquitxats per dolça polenta, pastes, flors, sabons, delicioses llibreries i d’altres botigues d’aire provençal, completen uns carrers plens d’història, amb varis museus, palaus, el seu propi Duomo, arcs, porticons, muralles i ornaments. Un edifici modernista, el sol i la cua a l’estació ens fan retornar a la realitat.
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons.
dissabte, 30 de juliol del 2011
Confitura de papaya
Per fer la confitura de papaya, primer cal fer un batut amb el fruit. Això és, trossejar la papaya pelada i posar-la al pot del turmix, sucre (o edulcorant) i llet. No cal posar-hi iogurt perquè la papaya ja és molt espessa per sí sola. Feu el batut. Deixeu-lo 12 hores a la nevera en un recipient de plàstic, tapat amb film de cuina. I ja teniu la confitura de papaya!
diumenge, 24 de juliol del 2011
Tr3s anys de Cabrablog!
Els estudis poc seriosos afirmen que una relació funcionarà si es superen els tres anys de vida. Puc estar tranquil·la amb el meu blog doncs, de moment, ens portem força bé.
Hi ha hagut temps en els que ens hem hagut de separar temporalment, però que han donat com a fruit reconciliacions molt gratificants, com la darrera, de Milà.
Un total de deu mil visites i bons amics lectors faran que el petit blog continuï, si més no, una temporada més. Gràcies a tots per Cabrabloggejar!
dimecres, 15 de juny del 2011
Il Duomo, més que una catedral
dissabte, 11 de juny del 2011
El parc verd que habito
divendres, 3 de juny del 2011
Impressionistes francesos al centre de Milà (Milà, II)
Hi ha algú que no adori l’Impressionisme francès? Estava clar que no em podia perdre aquesta exposició, situada al Palazzo Reale, al cor de la ciutat de Milà i comparar-la amb d’altres de recents com “Jardines” del Museo Thyssen-Bornemisza. Tenia curiositat, també, per veure com museogràficament s’encabia l’exposició en un palau reial (ara municipal), situat en una ciutat que està apostant clarament per l’Art més Contemporani i calibrar el grau de qualitat d’una col·lecció privada com és la dels americans Clark. Pel que fa a l’espai, la referència al palau, ha desaparegut, transformant-ne els interiors en modernes sales d’exhibició. Pel que fa a les obres, poques i de poca rellevància, tot i que amb un plantejament temàtic interessant, (el mar, els viatges, la vida nocturna...) en comptes del clàssic recorregut fet per artistes. Desconec la resta de col·lecció de l’Institut i potser només han viatjat obres menors però, tot i la varietat d’artistes sigificatius i rellevants –i l’especial predilecció del matrimoni per Renoir-, l’exposició resulta pobre quant a obra es refereix, a l’igual que les bios dels artistes penjades a les parets. Menys mal que la visita es veu compensada pel nombrós material audiovisual de la part final, que t’endinsa plena i veritablement en el París de l’època, (per la reconstrucció dels espais i la mida de les imatges) resultant una exposició força didàctica, que podeu visitar fins el 12 de juny d'enguany.
diumenge, 29 de maig del 2011
Nits a la Milanesa (Milà, I)
Tot i que es sopa d'hora (més aviat en franja horària centroeuropea), els capvespres s'allarguen en taules, barres i tauletes de terrasses.
Si busqueu un lloc cèntric però sense massa turistes, els vostres cafès són els dels carrers secundaris que van d'Il Duomo a Castello Sforza, o els que encerclen el quadrilàter de l'or.
Per un ambient més relaxat i calmat, moveu-mos entre les estacions de metro de Reppublica i Moscova. Es tracta del barri més bohemi i encantador de la ciutat, el barri de les bicicletes, les flors i de les botigues verdes i alternatives, ple de bars, on també hi podreu esmorzar o prendre cremosos cappuccinos amb sanefes i un cor dibuixat al damunt.
Sens dubte, però, la zona més festiva és Navigli, amb bars i buffets un al costat de l'altre, fins i tot a dins els canals. Cocktails, molt d'ambient i música a bons preus i llocs amb encant. La zona no s'escapa de tenir-hi les seves nombroses esglésies d'estil llombard. Que no us estranyi si us trobeu algun sant demanant un Negroni...
dissabte, 14 de maig del 2011
La nit i el dia dels museus!
Per si avui us és del tot impossible gaudir de la màgia dels Museus, teniu una segona oportunitat de conèixer aquell Museu que encara no heu visitat mai el dia 18, Dia Internacional dels Museus. A part, molts museus tenen els seus propis dies gratuïts i jornades de portes obertes durant l'any.
Ja no teniu excuses!
dimecres, 20 d’abril del 2011
Futbol públic o privat?
No sé si Matthew Tree, quan es va establir a Catalunya, devia entendre com un club amb jugadors i presidents que han declarat ser independentistes, juguen a una selecció que rebutgen i per una copa antagònica a la seva manera de pensar. No sé si ara Tree, després d’uns vint anys després, ho ha entès i ho explica en el seu nou llibre. L’haurem de llegir. De totes maneres, quan cobres 600.000 euros al mes i el “jefe” et dóna alguna ordre que va contra els teus principis morals, suposo que no es deu tenir la pell tant fina. No sé si deu passar el mateix amb les 50 mil persones que cobren més de 120 mil euros l’any a Catalunya.
Curiosament, Magda Oranich, tampoc va fer cap menció sobre el tema aquesta setmana, en la seva intervenció al programa matinal de tv3, la teva, on, parlant sobre les retallades a la sanitat pública, va fer un solidari comentari que, crec, ha passat del tot desapercebut: per nadal, ella, va anar a un hospital públic amb el sèquit pantomímic de jugadors del Barça i ha explicat que es va dedicar a comptar quants nens “no eren d’aquí”: el 60% de les mares anaven amb burka.
Crec que trucaré a Tree per veure si em pot explicar com és que un club privat rep diners públics o indirectament genera despesa de diner públic, havent de pagar zones de fans quan hi ha partits importants, trobant carrers tallats quan es guanya, emetent partits per les diferents televisions públiques i mossos, molts de mossos. Uns mossos que, atenció, avui estrenaran armament. Algú em pot dir quina empresa ha fabricat aquestes noves armes i quant ens han valgut a cada ciutadà? Posats a retallar, no serien millor unes espasses de fusta o uns fones fetes amb pinces d’estendre la roba, un clau i una goma elàstica?
Baixaré a treure les escombraries i, de pas, posaré tres urnes al carrer per començar a fer una consulta popular: nou armament pels mossos sí o no, futbol a les televisions públiques sí o no i subvencions públiques als clubs de futbol privats sí o no.
Tot plegat, una cocktelera molt remenada, amb una gran dosi d’opiàcies que farà que avui s’aturin de nou els carrers i que la despesa generada per l'assistència al wedding de l'any, passi desapercebuda. Només planyo els venedors de diaris i els cambrers d’arreu, que per 900-1.000 euros al mes, demà, hauran de treballar de psicoanalistes, aguantant a tots els pseudoàrbitres, entrenadors, borratxos habituals i pesats/fanàtics de torn, experts en futbol.