diumenge, 6 de novembre del 2011

Tívoli, més que uns jardins de diversió (Copenhaguen VIII)


Tívoli es promociona a arreu com un parc d'atraccions. Va ser un d'aquells llocs, tant anunciat, que va anar a parar directament a la llista de llocs on anar, si ens sobrava temps.

Un dinar en un dels millors i cèntrics restaurants de noodles, va despertar el meu interès. Tenia dues portes d'entrada: una donava al cèntric carrer i l'altra al parc Tívoli.
Els crits continuats, a diari, de la gent que estava a l'atracció més moderna i demandada, em feien mirar-hi tots els dies que passava per allà. Aquesta és una de les seva primeres curiositats: ets al cor de la ciutat i tens un gran parc, que ocupa tota una manzana, situat al costat dels més grans museus de la capital: el modern Danish Design Center, la sumptuosa Glyptotek i el famós Museu Nacional de Dinamarca.


A l'estiu l'activitat és frenètica i un dia que hi havia concerts programats, vàrem decidir pagar per retrocedir en el passat i endinsar-nos en el parc d'estètica dels anys setanta.
Després de l'impacte visual inicial, de seguida ho vaig tenir clar: a banda d'un preciós passeig ple de vegetació, les atraccions més punteres, -però també les més tradicionals-, Tívoli resultava ser un lloc d'esbarjo familiar, acolorit, ple de festa i pomes amb caramel per llepar.
És tan gran que combina les crispetes i els cotons de sucre en un pal, amb els clàssics smorrebrods del Groften, les fonts d'aigua més horteres, l'artesania i el disseny del nord, les decoracions del món més kitschs, sucs i cafès de disseny, el teatre a l'aire lliure més avantguardista, els concerts més estripats, amb els restaurants amb estrelles Michelin, deixebles del mateix Ferran Adrià.
Lavanda, terra mullada per la pluja i bombons de xocolata perfumen la nit en els jardins més vibrants del centre de la ciutat...

(Fotografia: Eva Jove)


3 comentaris:

joan ha dit...

A barcelona hi ha un parc que aviat serà molt similar.... es tracta de la llera del riu Besós, per on caminen i circulen en bici, moltes i moltes persones..... i durant la fira d'abril..... tenim la noria i fins i tot sevillanes!...

Anònim ha dit...

Avui al TN migdia han fet un petit recordatori de diferents parcs d'atraccions que vàrem teni durant el segle XIX a la ciutat de bacelona, i com sempre adelantats a la seva època

Eva Jove ha dit...

Benvolgut Anònim,
Gràcies per deixar el teu comentari al Cabrablog.
Al TN vespre d'avui han sortit casinos, parc i parcs d’atraccions, arran d’un llibre que s’ha publicat (potser era el mateix reportatge). Crec que la data més antiga que han donat és el 1901.
El Tívoli de Copenhaguen va ser construït al segle XIX i el millor de tot és que, tot i els anys que han passat, el parc funciona encara que plogui!
Gràcies per llegir el Cabrablog!