dijous, 14 de febrer del 2013

ÉS DE NIT QUAN HI SENTIM MÉS CLAR




Ja s'ha fet de nit quan ens trobem, com el títol de la seva actual exposició: "Nit".
Sempre m'és molt grat conèixer personalment a artistes però aquesta vegada em feia especial emoció.
Ell no ho sap, però admiro molts dels punts de la seva personal filosofia vital que, alhora, formen part del seu treball. És un cas en el que artista, persona, vida, treball i societat, viuen, conviuen, treballen, es mostren i respiren al mateix temps.

Àlvar Calvet ens presenta la seva darrera obra, "Nit/Noche/Night", en un lluminós espai ubicat en un estret carrer de Barcelona, amb unes característiques socials, on Calvet bé hi podria realitzar un dels seus treballs.
L'obra exposada són una sèrie de peces i un petit vídeo que completa l'exposició que, tot i les línies de les peces que es mostren, resulten ser un conjunt conceptual rodó. Una exposició de petit format però amb un enorme joc de matisos i una potència de contingut molt intensa, amb un gran número de línies filosòfiques per poder seguir. En ella, l'artista tracta la foscor, la manca de llum, de color, de visió, el negre i el què representa l'art -o com pot ser aquest-, sense, justament tot això: sense visió, sense llum, sense pràcticament colors.

El què em resulta realment interessant de l'exposició és la seva temàtica i el treball previ d'entrevistes* realitzat amb un grup de persones amb pràcticament gens de visió; i d'Àlvar Calvet, en concret, com absorbeix i sintetitza conceptes i inquietuds de col·lectius socials, com els fa participar en el seu projecte, com treballa ell després de conviure amb els seus col·laboradors i acompanyants, en la seva primera fase de record i de creació d'un nou treball, elaborat a partir del treball col·lectiu del grup (veure la imatge que acompanya aquesta entrada).
Tot i que l'exposició no té cap ordre preestablert, recomano veure primer el vídeo, només d'entrar; Després, l'obra col·laborativa annexa, per acabar amb les obres de Calvet que es presenten al davant.

Parlant amb ell em fa una recomanació -que sempre agraeixo i que valoro especialment-: el treball de Sophie Calle. M'agradaria que ells dos arribessin a fer alguna acció conjuntament, per la similitud de conceptes i procediments que tenen en comú.

*Les entrevistes íntegres es poden llegir en un llibre que ofereix l'exposició, també en versió braille.

Podeu visitar l'exposició d'art conceptual "Nit", d'Àlvar Calvet, a l'espai de l'editorial Tinta Invisible, del carrer Lleó, número sis, de Barcelona.