diumenge, 7 de juny de 2009

Líquids per combatre el fred (Suomi, III)


Arriba l'estiu i les nostres neveres s'omplen de múltiples líquids i beuratges per combatre les altes temperatures. A l'hivern potser mengem més sopes i forts plats de "cullera", pel fred, però no es beu tant de líquid. Potser tots pensem en l'alcohol d'alta graduació, per combatre el fred. Als països nòrdics, en canvi, a banda del menjar sòlid i l'alcohol, tenen una gran infinitat de begudes que prenen tot l'any i que extreuen dels fruits que tenen en els seus frondosos boscos. Així, al matí, prenen uns cereals, quasi liquats, a mode de sopa calenta. En sopes, en tenen una de blanca -boníssima- de porro i trossets de peix blanc, que pot anar acompanyada de la fresca i boníssima aigua natural o bé d'una beguda sense alcohol anomenada: "kotikalja", una beguda dolça feta amb aigua, sucre, llevat i malta.
I si ens comencem a fixar en la varietat de begudes amb alcohol, deixant a part el "salmiakki" -d'extracte d'arrel de regalèsia-, aquestes passen pel licor de mora groga, licor d'aranyons blaus, licor d'aranyons vermells o el licor de grosella o sucs de gerds...
Ja teniu un altre motiu per visitar Finlàndia...

2 comentaris:

joan ha dit...

fa uns quants anys vaig anar a finlandia, a tako buori, a uns 70 km de helsinki....., desgraciadament no vaig tastar aquestes vegudes...., potser si torno un altre vegada ho tindré present!.....

Eva Jove Casabella ha dit...

Doncs et recomano altament la revisita a Finlàndia per un doble motiu: a) Suomi és un país de múltiples i interessants referències i b) gaudir de la gastronomia de cada país/regió sempre aporta una satisfacció, coneixement i bons moments.